♡ T R I P L E-E L ♡
#2 Tips-tips (Pantang Larang Dalam Pemakanan)
Friday, 14 June 2013 • 00:14 • 1 si comel
Assalamualaikum ........

Nak share sikit nih ..
Siapa kata di dalam pemakanan tiada pantang larangnya ? Namun , pantang larang ini bukanlah bertujuan untuk menyusahkan kita sebaiknya untuk mempertingkatkan lagi kadar kesihatan dalam tubuh badan . Pastikan kita sentiasa peka dengan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika dan selepas makan . Korang just anggap benda nih senang saje .. Takdela susah mane pon .. Hehe 


Jangan Makan Buah-Buahan Selepas Makan 
* Kalau mengikut sunnah , kamu digalakkan makan buah-buahan tertentu dahulu sebelum mengambil makanan berat . Sekiranya kamu mengambil buah-buahan selepas makan , ia akan menyebabkan perut kamu penuh dengan udara . Elok sekiranya kamu mengambil buah-buahan 1 jam sebelum makan atau 1 hingga 2 jam selepas makan .

Jangan Mandi Selepas Makan 
* Akan menyebabkan peningkatan pengaliran darah ke tangan , badan dan kaki . Selain itu , pengaliran darah ke perut akan menjadi berkurangan dan menyebabkan sistem penghadaman menjadi lemah .


Jangan Merokok
* Pengambilan sebatang rokokselepas makan ibarat kamu menghisap rokok 10 batang dan memberi risiko yang tinggi untuk mendapat kanser .. INGAT TU !

Jangan Minum Teh
* Daun teh mempunyai kandungan asid yang tinggi selain boleh menyebabkan protein dalam makanan yang kamu makan sukar untuk diproses .

Jangan Longgarkan Tali Pinggang 
* Melonggarkan tali pinggang selepas makan akan menyebabkan intestine terhalang . Oleh itu , pastikan kamu memakai tali pinggang seperti biasa selepas makan .Okey , korang takyah pening-pening laa . Tak susah pon . Cuma kena pandai kawal diri kiter tuu .. Hehe .


GOOD LUCK :) 

Labels:PASTFUTURE
AWAK CARI APA ?// MAD WORLD~


✿THE OWNER✿


-->ASSALAMUALAIKUM :)<--

Welcome to my blog.
Hey , I'm Nur Hanan Aqilah Abu Bakar.
Unofficially 20 years old.
Follow my blog? Tell me! I'll follow u back dear
Please be nice here okay. You'll be blessed
Tq dalim :)

twitter : @nurhananaqilah
instagram : @hnnaqilah

mood : Rinduuu ~
http://matcuoi.com
 Cute Visitor[s]ღ
GIVE ME YOUR WORDS !
✖ no harsh words !
✔ url blog sahaja dibenarkan
❣ link iklan tak akan diendahkan
♪//HARAP MAKLUM//♪FOLLOW SINI DEAR


TABUNG STUDY ^^,

BLOG ARCHIEVES