♡ T R I P L E-E L ♡
#4 Tips Mengukur Saiz Bra Yang Betul
Tuesday, 25 February 2014 • 02:16 • 0 si comel
Assalamualaikum 

Disebabkan aku seorang wanita, jadi aku rasa entri ni sangat la wajar dan sesuai untuk aku kongsikan dengan para wanita cantik diluar sana. *diluar la sangat* Hehe~ Amaran! Yang lelaki pun boleh baca untuk pengetahuan SAHAJA okay, bukan untuk dipraktikkan pada diri sendiri.

Adakah korang benar2 memakai bra yang sesuai dengan saiz payudara korang?? Atau mungkin korang pernah mengalami simptom2 seperti gatal pada bahagian payudara, merah2 seperti melecet sekitar bawah lingkaran payudara, rasa sesak dan tidak selesa semasa memakai bra?? Oh tidak!!

Jika hal tersebut berlaku bermakna korang mungkin telah memakai bra yang tidak sesuai dengan saiz payudara korang! Jaga2 cik Salmah! Penting ke tahu pasal saiz bra ni? Gila tak penting?! Payudara adalah salah satu aset yang sangat penting bagi kaum wanita. Oleh itu jagalah ia sebaik mungkin dengan memulakan langkah pertama memilih bra yang benar2 sesuai.

Berikut adalah tips mengukur saiz bra yang betul:


#1 Ukur lingkaran badan
Ambil pita pengukur dan lilit badan bawah payudara iaitu dekat area tulang rusuk bawah payudara (sila rujuk pada gambar diatas). Ukuran dikira dalam unit inci. Jika hasil ukuran nombor genap, tambahkan 4 inci. Jika ukuran nombor ganjil, tambahkan 5 inci.

Contoh:
Ukuran lilit badan pada pita pengukur menunjukkan angka 28, jadi ukuran bra korang ialah 32. (28+4=32). Sekiranya ukuran lilit badan korang adalah 29, maka ukuran bra yang sesuai untuk korang ialah 34. (29+5=34).

#2 Ukuran cawan (cup)
Ukuran pada cawan @ cup bra adalah merupakan bahagian paling penting. Pilih saiz cup yang tepat supaya payudara korang boleh bernafas dengan betul! Ukur lilit badan pada bahagian paling depan payudara iaitu bahagian puting paling menonjol (sila rujuk pada gambar diatas). Bundarkan ukuran tadi kepada nombor genap. Kira perbezaan dengan angka ukuran lilit badan yang telah dibuat awal2 tadi.

Contoh:
Ukuran lilitan badan tadi = 28. Ukuran lilitan payudara = 31. Jadi perbezaannya ialah 3 inci. 28+4=32 & beza 3 inci, jadi saiz sebenar bra ialah 32C.

Tips:
Perbezaan 1 inci = Cup Size A
Perbezaan 2 inci = Cup Size B
Perbezaan 3 inci = Cup Size C
Perbezaan 4 inci = Cup Size D

Info penting!
Jangan memakai bra semasa tidur pada waktu malam. Memakai bra sepanjang waktu dapat menyekat aliran darah sekitar payudara dan berisiko untuk mendapat kanser payudara. Takutnyaaa! Huhu~

Selamat memilih saiz bra yang betul! ;p

Credit to : Aidazia

Labels:



PASTFUTURE
AWAK CARI APA ?



// MAD WORLD~


✿THE OWNER✿


-->ASSALAMUALAIKUM :)<--

Welcome to my blog.
Hey , I'm Nur Hanan Aqilah Abu Bakar.
Unofficially 20 years old.
Follow my blog? Tell me! I'll follow u back dear
Please be nice here okay. You'll be blessed
Tq dalim :)

twitter : @nurhananaqilah
instagram : @hnnaqilah

mood : Rinduuu ~
http://matcuoi.com
 Cute Visitor[s]ღ
GIVE ME YOUR WORDS !
✖ no harsh words !
✔ url blog sahaja dibenarkan
❣ link iklan tak akan diendahkan
♪//HARAP MAKLUM//♪



FOLLOW SINI DEAR


TABUNG STUDY ^^,





BLOG ARCHIEVES